Grunge



Första låten är titelspåret på världens första grungeaskiva Green Rivers ”Come on down”. Det här med olika genrer och vad som är vad kan ju diskuteras men detta är den skiva som av många anses vara den första inom genren grunge som växte sig stark under senare delen av 80-talet och exploderade i och med Nirvanas ”Nevermind”.

 

”Black hole sun” är en låt av Soundgarden från deras mest framgångsrika platta ”Superunknown” från 1994. Soundgarden blandade(eller blandar man kanske ska säga eftersom de nu har återförenats) punkrock och heavy metall och skapade ett aggressivt och lite smutsigt ljud. Albumet ”Superunknown” har flera orientaliska och psykedeliska inslag som tillsammans med Chris Cornells mörka texter tydligen gick hem hos publiken för det var med just det albumet som de gjorde sitt kommersiella genombrott.

 

Alice in Chains får stå för det nya i detta sammanhang även om de bildades 1987 och hade sin största framgång med albumet ”Dirt” 1992. Förra året släppte de nytt material i och med albumet ”Black Gives Way to Blue” och det var inte vilken skit som helst utan riktigt bra. Singeln ”Check My Brain” toppade Hot Mainstream Rock Tracks vilket var första gången sedan deras singel ”No excuses” 1994 och det resulterade också i en Grammy nominering för Best Hard Rock Performance.

 

”Jeremy” är en låt från Perl Jams debut och genombrottsplatta ”Ten” från 1991. Låten handlar om en 15-årig pojke som tar sitt eget liv framför hela sin klass genom att stoppa en .357 Magnum i munnen och trycka av. Detta hände 8 Januari 1991 och Eddie Vedder(Sångare) läste en artikel om detta och kände "the need to take that small article and make something of it—to give that action, to give it reaction, to give it more importance"( Seattle Sound Magazine. March 2009). Den oklippta musikvideon visade precis hur detta hände och man fick se hur pojken placerade revolvern i munnen och sedan hur blodet stänker på klasskamraterna. Men detta gillades inte riktigt av MTV och slutet ändrades istället fick man aldrig se när han placerar revolvern i munnen men ändå fick man se klasskamraterna i sina bänkar efteråt helt nerblodade vilket istället kunde tolkas som att han hade skjutit dem.

 

”Lithium” kommer från Nirvanas album ”Nervermind”(1991) och släpptes som tredjesingel 1992.

 

Kurt Cobain var ett stort fan av The Melvins men även vän med dem och inspirerades mycket av deras långsamma och sörjiga spelstil. Han ansökte till och med en gång som basist i bandet men klarade inte av provspelningen. Låten ”Eye flys” finns med på dokumentärfilmen ”Kurt Cobain About a Son” från 2006. Ursprungligen finns låten med på The Melvins ”Gluey Porch Treatments” från 1987.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0